lauantai 29. elokuuta 2015

Kuin kala vedessä

Viime maanantaina kävin tosiaan pulahtamassa Aalborgia halkovaan vuonoon. Keskustan kohdalle, Jomfru Ane- puiston viereen on rakennettu oikein kiva uimala, Havnebad, jossa pääsee helposti -ja ennen kaikkea ilmaiseksi - pulahtamaan meriveteen. 




Uimala on vähän kuin sellainen kalankasvatusallas, merestä aidattu osa, jossa virtaa ihan samat vedet kuin vuonossa muutenkin. Uimaelämys oli siis hyvin autenttinen, siellä polskin pikkukalojen kanssa suolavedessä. Muita ihmisiä ei paikalla ollut kuin pari saksalaista turistia joiden lapset pulikoivat altaassa. Taisi suht viileä ilma ja alkupäivän sade karkoittaa paikalliset auringonpalvojat. 



Havnebad oli oikein mukava seikkailu. Sen kun käveli sisään, vaihtoi vaatteet pukukopissa ja pulahti mereen. Halutessaan olisi voinut myös meloa tai kiipeillä kiipeilyseinässä, mutta mulle riitti polskia allas pari kertaa päästä päähän. Vaikka kahdeksantoista-asteinen vesi ei tuntunutkaan kamalan kylmältä, ei se myöskään houkutellut uiskentelemaan kovin pitkää aikaa...


ps. Päädyin myös googlailemaan tietoja Lymfjordista. Wikipedia kertoo aiheesta seuraavaa: "Limvuono (tansk. Limfjorden) on Tanskassa sijaitseva matala salmi, joka erottaa Vendsyssel-Thyn saaren muusta Jyllannista. Se ylettyy Pohjanmerestä Kattegatin salmeen ja on noin 180 kilometriä pitkä ja muodoltaan hyvin epäsäännöllinen. Enimmillään se on 24 metriä syvä. Tärkein satamapaikka on Aalborg, jossa rautatie- ja maantiesilta ylittää Limvuonon.

Alun perin Limvuono on ollut nimensä mukaisesti Pohjanmereen yhteydessä oleva vuono. Vuonna 1825 tulvan seurauksena vuonon pohjukasta muodostui yhteys Kattegatiin ja Limvuonosta tuli salmi. Samalla Jyllannin pohjoisosasta, Vendsyssel-Thystä, tuli saari." 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti