tiistai 3. huhtikuuta 2012

Bataattibisneksiä

Israelissa asuva serkkuni ihmetteli eräänä kesänä, miksei Suomessa syödä ollenkaan bataattia. Siellä se on kuulemma perusruokaa, kuten meillä perunat. Epäilen vahvasti, että syy tähän on yksinkertaisuudessaan se, ettei bataatti menesty Suomessa, peruna taas tekee niin. Serkku uhosi kuitenkin aloittavansa aikuisena Suomen ja Israelin välisen bataattibisneksen. Liikesuunnitelmaan kuului tuoda tänne israelilaisia banaaneja ja bataatteja ja viedä täältä Israeliin jotain - mitä, sitä en enää muista.

Serkun urahaaveet ovat sittemmin muuttuneet astetta realistisemmiksi, mutta bataatti on pysynyt yhä melko tuntemattomana suomalaisille. Oma kokemukseni siitä rajoittui pitkään kouluruokalan hullutteluviikon bataattimuussiin, jota kukaan ei uskaltanut maistaa. Toisin sanoen kokemusta ei ole. 

Kaupunkielämä on kuitenkin tutustuttanut minut katupölyn, autojen seassa pyöräilyn ja heräteostosten teon lisäksi bataattiin. Kaverilta sain runsaiden suositusten kera hänen bravuurinsa, bataattikeiton reseptin. Koska kaikki uusi on jännää ja kokeilemisen arvoista, piti sitä tietenkin testata. Jo bataatin ostaminen ja kuoriminen oli huisia, saati keiton maistaminen. Mutta hyväähän se oli. Vähän kuin makeahkoa perunaa, helppoa ja letkeää. Ehkä se sen takia onkin Israelissa perunan asemassa.




Bataattisosekeitto

700 g bataattia
1 porkkana
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1,2 dl kanalientä
100 g tuorejuustoa
mustapippuria
ripaus chiliä
1 rkl sitruunamehua

Kuori ja paloittele bataatti, porkkana, sipulit ja valkosipulit. Kuullota kaikkia hetki öljyssä ja lisää pian kanaliemi. Keitä kasviksia, kunnes ne ovat pehmeitä.

Lisää kypsään seokseen tuorejuusto ja surraa se sauvasekoittimella soseeksi. Lisää pippuri, chili ja sitruunamehu ja tarkista maku. Tarjoile lämpimänä leivän kanssa. Namnam!

Mystinen juttu muuten, aina kun teen sosekeittoa, johon tulee porkkanaa, tulee siihen appelsiininen vivahde! So strange...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti