torstai 19. huhtikuuta 2012

Flunssan ilot

Mistä tietää, että Saara on kipeänä? -Se syö pakastepitsaa ja mämmiä.

Flunssa iski lujaa toissayönä, ja nyt on veto poissa. Onneksi viikonlopun suunnitelmissa oli vain tenttiin lukemista kotona, joten ohjelma ei mennyt uusiksi. Silti, kun kurkussa on kaktus ja päässä alasin, ei arki kulje ihan normaalia kaavaa. Jotenkin varsinkin ruoaksi pitää aina saada jotain lempeämpää.

Viime keväänä olin monta kertaa saikulla joko kuumeen  tai viisaudenhammasleikkauksen takia. Silloin vietin myös ensimmäistä vuottani itsenäisenä naisena, joten tuli samalla kehitettyä omat sairasteluruoat. Toipilaana tekee mieli aina ensinnäkin pitsaa, sitten karkkia. Hammasvaivoihin liittyen viime kevään ruokavalion soi olevan melko pehmeää, joten mämmi sopi hyvin joukkoon. Ja samoilla sapuskoilla mennään tämänkin flunssan kanssa. Onneksi oli pääsiäisen mämmit vielä syömättä ja lähikaupassa pitsat tarjouksessa.  

Eilen illalla jaksoin kuitenkin hiukan uudistaa menuta. Lempeisiin ja helppoihin herkkuihin lisättiin vispipuuro. Jostain syystä en ollut aiemmin missään tilanteessa osannut kuvitellakaan, että vispipuuroa voisi tehdä joku muu kuin äiti. Tai mummo. Ainoa lapsuuden ulkopuolelle sijoittuva mielikuvani vispipuurosta oli Hans Välimäen Mummola-keittokirjan kannessa. Olin haaveillut joskus kirjasta, jotta voisin tehdä omat vispipuuroni. Voi höpsö! Voihan sitä nyt ilman äitiä tai yhtä kirjaa tehdä!

Eilen sitten löysin pakkasesta puolukkapussin ja sen kyljestä puuro-ohjeen. Valmistaminen  oli niin simppeliä, että siihen uskaltautui puolikuntoisenakin, ja pian höyrysi hellalla kattilallinen ihanaa, herkullista vispipuuroa. Ihan itse tehtyä, mutta silti kuin suoraan lapsuudesta! Nyt kelpaa taas sairastaa ja päntätä täydellä vatsalla.
 

Vispipuuro

1 l vettä
2 dl jäisiä puolukoita
1 1/2 dl mannasuurimoita
1 1/4 dl sokeria

Laita vesi kiehumaan kattilaan ja sen lämmetessä lisää puolukat. Keitä niitä kymmenisen minuuttia, minkä jälkeen vispaa sekaan mannasuurimot.

Keitä seosta välillä sekoitellen kymmenen minuuttia. Lisää sokeri joukkoon. nosta kattila jäähtymänn, ja noin puolen tunnin kuluttua vispaa puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella.

Puuro maistuu parhaalta jääkaappikylmänä seuraavana aamuna. Voit myös lisätä maitoa, jos se sopii makuusi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti