sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

Hummushurmio



Yleensä tästä huushollista löytyy maanläheisiä ja murrettuja värejä. Ruoassakin tummanvihreä, punainen ja ruosteenoranssi ovat kovaa kamaa, sisustuksesta ja vaatteista puhumattakaan. Vaaleanpunaista ei löydy kuin parin kirjan selkämyksestä, joiden vääriin minulla ei luonnollisesti ole ollut päätösvaltaa. Pinkki ei ole ikinä koskettanut minua sen syvemmin. Aikanaan se aiheutti lähinnä inhoreaktion joka on onneksi lientynyt viileäksi välinpitämättömyydeksi.

Mutta mitä tapahtuukaan? Leivälläni on pinkkiä levitettä! Voi miten söpöä! Siis vaaleanpunaista tahnaa leivän päällä! Ai että!

En tiedä liittyykö tämäkin kummalliseen lällyvaiheeseeni, mutta vaaleanpunainen hummus on hurmannut minut. Purppurahummus on siis hummusta, eli kikhernetahnaa, jossa on punajuurta mukana. Hummus on hyvää levitteenä, ja se toimii varsinkin kurkun kanssa. Perushummukseen voi lisäillä kaikenlaista jännää vaihtelun vuoksi, esimerkiksi sitä punajuurta. Voisin julistaa tätä ilosanomaa koko maailmalle, tai ainakin kaveripiirilleni. Tehkää purppurahummusta! Se on hyvää! Ja jotain mieletöntä on näet siinä, kun levittää vaaleanpunaista levitettä leivälle. Astetta värikkäämpää arkea.


Purppurahummus

1 tlk keitettyjä kikherneitä
1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
1 punajuuri
4 rkl tahinia
3 rkl öljyä
2 rkl sitruunamehua

Aluksi kuori, pilko ja keitä punajuuri. Kun se on pehmeää, valuta palat lävikössä ja kaada ne kulhoon. Samoin valuta purkki kikherneitä ja kaada kulhoon.

Pilko sipuli ja valkosipuli. Lisää nekin kulhoon samalla tahinin kanssa. Heitä joukkoon vielä öljy ja sitruunamehu. Jauha ainekset tahnaksi sauvasekoittimella, ja yritä katsoa että kaikki isommat palaset muussautuvat mukaan. Jos tahna on paksua, lisää varovasti öljyä.
Levitä leivälle pelkästään tai kurkun kera, tai tarjoa lisäkkeenä, salaatinkastikkeena tai vaikka dippinä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti