maanantai 30. marraskuuta 2015

Mää ja sää

Eilen Tanskassa myrskysi. Illalla lännestä saapui Gormiksi nimetty myrsky, joka heitti aalborgilaistenkin niskaan aimo annoksen vettä ja tuulta. Itsehän vietin koko illan sunnuntain sisällä, ja oman huoneen ikkunasta olikin ihan mukavaa katsella kun vettä ja lehtiä viiletti ikkunan ohi vaakatasossa. Kynttilät loisti, Adele soi ja tee lämmitti kun tuuli pyrki sisään ikkunan raoista.

Luulen, että tuuli ei sopinut meidän taloon kovin pahasti, sillä pahempienkin puhurien ulvoessa olen ehtinyt valvoa. Tänään kuitenkin yliopistolla kaveri näytti kuvia heidän asunnossaan hajonneesa ikkunasta, joten vähän tuntumaa tuli näihin hirmumyrskytuuliin. Netistä luin, että puuskissa tuulta on ollut 30-40 metriä sekunnissa. Viranomaiset sulkivat siltoja ja junavuoroja peruttiin, ihmisiä kehotettiin pysymääns sisällä. Säätiedotussivulla vilkkuivat värivalot varoituksena. Aikamoista.

Täytyy kyllä sanoa, että kun ilmamassat iskeytyvät Atlantilta tähän pienelle niemenkärjelle, tuntuu ne melkoisen erilaisilta kuin Suomen puhurit. Tasaista maata pitkin tuuli pääsee viilettämään melko lujaa ennen kuin edes puhutaan myrskylukemista. Turussa en pyöräillyt jos tuuli yli 8 metriä sekunnissa - täällä olisin aika paljon kotona jos tekisin niin. 

Toisaalta voimalla iskevien puhurien mukana sää myös vaihtuu salamannopeasti. Usein paras keino tietää sää on katsoa taivalle - jos horisontissaon pilviä, sataa pian, jos ei, pysyy kuivana ainakin kymmenen minuuttia. Täällä pilvet oikeasti juoksevat taivaalla. Niin on ollut tänäänkin myrskyn jäljiltä. Tämän kuvan nappasin kotimatkalla kaatosateen ja auringonpaisteen rajalta. Mutta hei, eipähän ehdi kyllästyä. 


Vaihtelevat säät ovat täällä sellainen perusläppä, puheenaihe löytyy aina kun valittaa vain säästä. Tanskantunnillakin opeteltiin ensimmäisten lauseiden joukossa "Minä vihaan tanskalaista säätä." Onneksi mua ei ole ennenkään sade ja tuuli haitanneet. Pienessä puhurissa tuntuu enemmänkin että on enemmän elossa. Ja isommissa myrskyissä on ihanaa olla sisällä ja ihastella luonnon myllerrystä.  Uutisten mukaan tämä herttainen Gorm on nyt matkalla Suomeen, että held og lykke vaan sinne kotipuoleen... 

1 kommentti:

  1. Suomi, tai ainakin Pirkanmaa, säästyi tähän asti niin kovalta tuulelta kuin myös sateelta. Tosin viikko sitten viikonloppuna saimme lunta parissa päivässä 30 cm. Sähkötkin oli meiltä pois kahdeksan tuntia, mutta 3-4 päivääkin saattoi olla mm. Juupajoella että Oriveddllä sähkökatkon pituus. Lumi painoi puunoksat luokolleen ja sitten esim. koivut saattoivat katketa keskeltä. Näin kävi ainakin meidän pihassa. Lisäksi männyistä katkesi suuria oksia lumen painosta. Aika sekavat säät nyt, mutta sellaistahan se nykyään on; mikään ei ole enää samanlaista kuin ennen hyvinä aikoina.....
    Hyvää ja lämmintä syksyn jatkoa!!

    VastaaPoista