torstai 17. lokakuuta 2013

Kello kahdentoista kakku

Hyvällä kakulla on monta nimeä. Niin tälläkin: kokouskakku, kaljakakku, kello kahdentoista kakku... Viime viikko oli taas aika haipakkaa. Yhtenä päivänä kävi kuitenkin niin onnellisesti, että koko aamupäivä oli vapaa. Ja mitä sitä tyttö tekisi meditaatiotunnin ja kokouksen välissä jos ei leipoisi kakkua?

Tämä kakku sai innostuksensa yleisestä makeannälästä, hallituksen hyvinvointivastaaavana omaamastani velvollisuudesta hemmotella muita sekä Hannan blogin reseptistä. Vapaana aamupäivänä kaikki palaset osuivat yksiin. Oli aikaa leipoa, oli kokous edessä, oli hyvä fiilis ja syöjiä kakulle. Ja kuten kuvasta näkyy, operaatio oli varsin onnistunut. Tuo viimeinenkin pala katosi lautaselta ennen kuin kokous ehti loppua. 

Olutkakku oli leipomuksena aivan uusi tuttavuus, mitta sitä kiehtovampaa sitä olikin leipoa. On aina jotenkin hykerryttävää tietää, että ruoassa tai herkussa on alkoholia, vaikka eihän risotossakaan viinistä ole jäljellä kuin maku. Näin on tässäkin kakussa, eikä oluen maku edes erotu juuri mitenkään kakun muista vivahteista. Kakku on pehmeä, suloinen ja herkullinen. Eikä edes murene vaikka vegaaniversiosta jätin kananmunat pois. 


Vegaaninen olutkakku

2,5 dl tummaa olutta
225 g margariinia
2 dl kaakaojauhetta
5 dl vehnäjauhoja
5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ rkl ruokasoodaa
½ tl suolaa
1, 75 dl omenasosetta
2 dl soijajogurttia

Kuumenna kattilassa voi ja olut kiehuviksi. Vispaa sekaan kaakaojauhe ja anna jäähtyä välillä sekoittaen. 

Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet sekaisin. Kaada kolmanteen kulhoon omenasose ja jogurtti ja sekoita ne keskenään.

Kaada jogurttiseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten vähitellen jäähtynyt olutseos ja sekoita hyvin. 

Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin tunti. Kokeile tikulla kypsyys. Jos kakku meinaa tummua pinnalta, laita sen päälle uuniin leivinpaperia. 

Anna jäähtyä hetki ja tarjoile vaikka kahvin ja teen kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti