sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Vaihtelevaa pilvisyyttä

Kun kesäsää muuttuu paisteesta sateeseen ja helteestä melkein hallaan, alkaa ympäriltä kuulua huokailuja kunnon suven perään. Kaivataan kuumaa asfalttia ja helteesä seisovaa ilmaa, porottavaa aurinkoa ja kuumia öitä. Mutta sateen rapistessa ikkunaan ja puiden taipuessa tuulessa minä tunnen itseni pitkästä aikaa tyyneksi.

Taidan olla syksyn lapsi. Innostun sadessani kaivaa kaapista esiin pitkähihaisia ja pyyhkiä vedenkeittimen ja teepurkit kesäpölystä käyttöön. Muistan taas syksyn raikkauden ja rauhoitun sohvannurkkaan. Sateella ei ole huonoa omaatuntoa siitä, että hengailee sisällä eikä viiletä tukka putkella kaupungilla. Sade ei vaadi mitään. Saa olla vaan.

Ja kuitenkaan sateella en ole vaan. Kesällä kun sadepäivät ovat parhaita mahdollisia kokkailupäiviä! Lapsuus kolmilapsisessa perheessä jätti jälkeensä tavan valmistaa paljon ruokaa kerralla. Aurinkoiset päivät voi nykyään puuhailla mitä haluaa, kun kaappi on viikon täynnä ruokaa yhden sadepäivän kokkailuista.

Viime viikon sateissa syntyi nokkospestoa ja linssipallukoita. Jo ruokaa tehdessä oli selkeä fiilis siitä, että tässä sellaista sapuskaa millaista ruoan tulisi olla. Palluroissa mausteita israelilaiselta torilta ja korianteria omalta ikkunalta, pestossa nokkosia kotimetsästä ja niissä taas rautaa koko kuukauden tarpeisiin. Luonnollista, terveellistä ja sairaan hyvää! Peston ohje on Uuden Mustan sivuilta, joten sitä on turha tähän eritellä. Linssipalleroiden resepti taas löytyi keväällä Divaani-lehdestä. Joistain ohjeista vaan tietää, että niissä on sitä jotain. Tässä sitä todella oli.



Linssipallukat

3 dl vihreitä linssejä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
5 aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl korppujauhoja
2 rkl vehnäjauhoja
1 1/2 tl suolaa
1 tl intialaista mausteseosta
1 tl kurkumaa
1 tl chilimurskaa
3 rkl sitruunamehua
kourallinen hienonnettua persiljaa ja korianteria
Leivitykseen:
1/2 dl vehnäjauhoja
Paistamiseen:
3-4 dl ruokaöljyä

Huuhtele linssit runsaalla vedellä ja keitä niitä kattilassa noin kymmenen minuuttia. Valuta siivilässä ja jätä sivuun jäähtymään.

Pilko sillä aikaa sipulit ja aurinkokuivatut tomaatit. Kasaa kulhoon sekaisin linssit, sipulit ja tomaatit, mausteet, jauhot, yrtit ja sitruunamehu. Sekoita ainesosat sekaisin monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Tarkoituksena on saada tasainen tahna, mutta ainakin itselläni linssit jäivät osin kokonaisiksi mikä toimi ihan hyvin. Jos seos on kuivahkoa, lisää hieman öljyä.

Anna taikinan tekeytyä jääkaapissa noin tunti. Pyörittele siitä sitten paistoa varten pienten lihapullien kokoisia palleroita ja pyörittele ne vehnäjauhoissa. Kuumenna öljy teräskattilassa ja paista palluroita siinä noin 5-10 kpl kerrallaan (kattilan koosta riippuen) noin 2-5 minuuttia (palluroiden koosta riippuen). Kun pallurat ovat kullansävyisiä, nosta ne kauhalla talouspaperille jäähtymään ja valuttamaan ylimääräiset rasvat.  

Tarjoile lämpiminä vaikka perunoiden tai salaatin kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti