sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Farkkujemmari

Kodin raivaamisen tuoksinassa löysin valtavan farkkukätkön. Hyllynnurkasta paljastui neljät rikkinäiset farkut, joita en ollut raaskinut heittää pois. Roskiinhan ne olivat kaikki menossa, mutta kun tavallinen roskis ei ollut kelvannut. Jätin aikoinaan farkut kaappiin odottelemaan, että keksisin miten voisin kierrättää ne. Hyvän kankaan heittäminen polttolaitokselle kun tuntui ihan turhalta.

Kerrankin kannatti jemmata tavaraa, sillä nyt tuo kierrättämismahdollisuus on ilmestynyt! H&M, tuo kyseenalainen muotijätti, ottaa myymälöissään vastaan kierrätetttäviä tekstiilejä. Kauppoihin voi kiikuttaa ihan mitä vaatteita vain, eli ei siis pelkkiä henkkamaukan vaatteita, vaan  myös ihan lumppukunnossa olevia tekstiilejä. 


Tämä on ihan loistojuttu, sillä tavallisiin keräyslaatikoihinkaan ei saa viedä edes rikkinäisiä vaatteita. H&M ottaa hymyillen vastaan kaiken, ja kiikutinkin kassalle muovipusseissa heti farkkujen lisäksi myös vanhoja talvitakkeja ja muita arkistojen aarteita. Vaatekassia kohti saa alennuskupongin liikkeeseen, mutta se ei ole minulle se pääasia. 

Pääasia nimittäin on se, että kierrätettäviä vaatteita ei suoraan polteta tai myydä eteenpäin, vaan ne lajitellaan kunnon mukaan ja käytetään hyväksi monin erit tavoin. Hyväkuntoiset vaatteet myydään eteenpäin maailman kirppiksillä, ja vaatteiksi kelpaamattomat tekstiilit uusiokäytetään esimerkiksi koruissa tai siivousvälineissä. Vielä kehnommat kankaat päästyvät teollisuuden käyttöön erilaisina täytemateriaaleina, ja kaikista epätoivoisimmat kappaleet käytetään energiantuotantoon esimerkiksi polttamalla. 

Osa vaatteista saattaa siis edelleen päätyä poltettaviksi, mutta nyt niistä sentään otetaan kaikki hyöty irti. Tuntuu muuten niin turhalta, että maapallosta nyhdetään irti luonnonvaroja ja tuhansia litroja vettä siksi, että mä saisin farkut, ja sitten yhden reiän takia heitän ne kaatopaikalle tai poltettavaksi. Nyt puuvillan tarina jatkuu mahdollisesti vielä pitkään mun käytön jälkeenkin. Kiitos H&M!

2 kommenttia:

  1. Kiitos paljon Saara! Mulle ihan uusi juttu, nyt tiedänkin minne nuo pari kaapin perälle jemmattua vaatekassia kiikutan, kun ei niiden sisällöstä ole yli vuoteen tullut mitään tuunattua..

    VastaaPoista
  2. Eikä! Juuri eilen harmittelin kun kävin kaappia läpi enkä keksinyt edelleenkään mitään hyviä DIY-projekteja risoista vaatteista ja pitkin hampain kannoin ne roskiin. Toivottavasti tästä aletaan pitää isompaa meteliä, ettei muut joudu kokemaan tätä samaa morkkista :----D

    VastaaPoista