lauantai 31. tammikuuta 2015

Hauska tutustua, lehtikaali

Tammikuu lähestyy loppuaan, ja voin ylpeänä todeta pitäneeni ainakin yhden uudenvuodenlupauksen ainakin kuukauden ajan. Lautaselta on löytynyt vihreitä kasviksia paljon useammin kuin ennen. Oikeastaan olen tainnut syödä kotona salaattia tähän mennessä enemmän kuin viime vuonna yhteensä! (Toim. huom. syön kyllä lounaspaikoissa aina salaattia.)
Niin rucolat leivän päällä kuin basilikat hummuksen lisukkeena ovat olleet oikein herkullisia. Samoin maistui kesäkurpitsainen makaronilaatikko. Kerran tein jopa vihersmoothieta. Se tosin oli pahaa, joten taidan pitäytyä marjaisissa versioissa... Opettelin viimeinkin myös käyttämään jo pari vuotta kaikkialla hehkutettua lehtikaalia. Jostain syystä olen aina luullut, ettei sitä löydy kuin harvoista kaupoista, mutta kun se tuli vastaanSiwan hyllyssäkin, totesin että ehkä sen voi sisällyttää osaksi viikon ruokaostoksia. 

Ensimmäisen lehtikaalikokkailun tuloksena oli (sen vihersmoothien) lisäksi tälllaista lehtikaalipastaa. Ohje löytyi K-Ruoka-lehdestä, ja se kiinnosti erityisesti yhden sisältämänsä kikan takia. Ohjeessa nimittäin neuvotaan, että valkoviinin voi korvata ruoanvalmistuksessa ruokalusikallisella valkoviinietikkaa sekoitettuna noin desiin vettä. Testasin tätä viininpuutteessa jo kerran risottoon, ja vinkki kyllä toimii oikein näpsäkästi. Eihän se nyt itse viiniä korvaa, mutta tuo samanlaisen vivahteen ruokaan. Toisin sanoen viinietikka mahdollistaa herkkukokkauksen arkibudjetilla. Kätevää!

Lehtikaalipasta on kiva ja nopea kokata. Vaikka se käy ihan arkiruoasta nopeutensa ansiosta, tulee pastasta jotenkin vähän eritysempi fiilis kuin perusruoasta. Syödessä tuntuu kuin olisi hieman arjen yläpuolella. Ehkä se on se viini, tai sitten se lehtikaali. Joka tapauksessa, suosittelen!


Lehtikaalipasta

300 g (ruis)spaghettia
200 g lehtikaalia
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
1/2 dl valkoviiniä tai 1 rkl valkoviinietikkaa sekoitettuna n. desiin vettä
suolaa
pippuria
4 kanamunaa

Keitä kananmunat kypsiksi (7-10 min maun mukaan) jo edellisenä päivänä. Jäähdytä kylmässä vedessä ja säilytä jääkaapissa. 

Aloita keittämällä pasta ohjeen mukaan runsaassa, suolatussa vedessä. Ota keitinvettä 1 dl talteen. Huuhdo pasta. 

 Huuhdo lehtikaalit. Leikkaa niistä lehtiruodit irti ja suikaloi sitten lehdet ohuiksi siivuiksi. Hienonna sipulit. Kuumenna öljy pannulla ja kuullosta sipuleita siinä kunnes ne pehmenevät. Lisää lehtikaalit ja kuumenna, kunnes kaalin väri tummenee hieman.

Kaada pannulle valkoviini ja kiehauta nopeasti. Mausta suolalla ja pippurilla. Ota levy pois päältä. Sekoita joukkoon valutettu pasta ja talteen otettu pastan keitinvesi. Sekoita ja jaa ruoka lautasille. Kuori kananmunat ja lohko se neljäsosiin. Asettele lohkot pasta-annoksiin ja tarjoile heti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti