lauantai 24. tammikuuta 2015

Rievä, rakkaimpani

Olen syntyjäni hämäläinen. Pirkanmaalta, Tampereen kupeesta. Hämeessä on kotiseutu, sielunmaisema ja rakkaimmat perinteet. Niinkuin rievä. Tai riävä, niinkuin Tampereella sanotaan. 


Rievä on ihanaa ohraleipää. Pehmeää, maukasta, täyttävää. Minulle rievä on tullut tutuksi mummun kautta - hän leipoi aina välillä rievää koko suvulle, välillä kahvipöytään, välillä muuten vain. Leivän tekoa en kuitenkaan saanut mummun opissa, vaan kotitaloustunnille oli kutsuttu vieraaksi joku paikallinen rouva opettamaan perinneleivän tekemistä teineille. 

Taisin arvostaa juuriani jo nuorena, koska muistan ottaneeni opit innoissani vastaan. Tulevina viikkoina rievää syötiin kotona usein, ja mummullein vietiin näytekappale. 


Rievää leivon vieläkin mielelläni. Se on arkileipää ja herkkuleipää. Mummullekin rievää viedään, tosin nykyään osat ovat vähän vaihtuneet. Nykyään mummu ei juuri tarjoile rievää suvulle, vaan nuorison osa on tehdä rievää mummulle. Jatkumo tuntuu hyvältä, perusasioita sukupolvelta toiselle. 

Rievän tekeminen ei ole mitään rakettitiedettä, mutta pari kommervenkkiä siinä on. Nostatusvaiheita ja taikinan leiväksi muotoilua kannattaa seurata ohjeista aika tarkkaan, jotta tulos onnistuu. Kun homman jujun oppii, sujuu homma kuin vettä vaan. Loppujen lopuksi rievän teko on helppoa ja leipä herkullista. Ei mikään ihme, onhan ohje sukupolvien saatossa täydelliseksi muotoutunut!


Riävä

6 dl vettä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
1 pala hiivaa (50g)
5 dl ohrajauhoja
5 dl vehnäjauhoja

Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi. Liuota siihen sokeri, suola ja hiiva. Vispaa nesteeseen ohrajauhot ja anna taikinan levätä noin 5 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 300 asteeseen.

Sekoita vehnäjauhot vähitellen lisäillen taikinaan. Käytä sekoittamiseen puuhaarukkaa. Sekoita voimakkaasti. Anna taikinan kohota hetki liinan alla. Taikina saa olla löysähköä, mutta jos se tuntuu liian löysältä, lisää vehnäjauhoja (1/2 dl kerrallaan). Kiinteämpi leipä on helpompi leipoa, mutta ei ole niin pehmeä valmiina. Sopivan pehmeä taikina on vähän kuin... maapähkinävoita.

Jauhota pöytä kunnolla vehnäjauhoilla. Kaada puolet taikinasta kasaksi pöydälle. "Nosta" leivän reunat sivuilta keskelle, aina vastakkaisilta sivuilta nostaen, kuin tekisit lahjapakettia. Nappaa jauhoisin käsin leivän alta kiinni ja kiepauta leipä ylösalaisin pellille. Pöytää vasten ollut puoli on nyt siis leivän päällinen ja nostetut reunat jäävät pohjalle. Leipä on kokonaan jauhotettu. Toista sama lopulle taikinalle ja anna leipien kohota hetki liinan alla. 

Pistele kohonneet leivät nopeasti haarukalla. Paista leipiä uunin alatasolla 20 minuuttia 300 asteessa. Jos leivät meinaavat palaa päältä, laita niiden päälle leivinpaperinpala. Kypsän leivän tunnistaa siitä, että sen pohja kumisee kun siihen koputtaa. Anna kypsien leipien jäähtyä leivinliinan alla.

Rievä maistuu parhaalta tuoreeltaan, voisipaisun kera. Säilytykseen ideaali on paperipussi ja huonelämpötila. 


Ps. Rievästä on moneen - tällä kertaa käytin viimeisen, vähän jo kuivahtaneen rievänpalan palak tofun joukkoon pilkottuna. Toimi!

1 kommentti:

  1. Kehoitetaan olemaan tarkka nostatusvaiheessa muttei kerrota kuinka monta minuuttia on "hetki liinan alla" ennen leipomista ja uudelleen ennen paistoa

    VastaaPoista