tiistai 20. tammikuuta 2015

Kaikki pitää itse hoitaa


Unican Brygge-ravintolan proteiinibistro, tuttavallisemmin  protskubistro, on ollut kaveripiirin vakioruoka yliopistolla koko syksyn. Bistro on mainio: tavallisen lounaan hintaan saa ottaa salaatin, lisäkkeen (riisi tai perunat) ja kolmea vaihtuvaa proteiinipitoista ruokaa, esim. raejuustoa, papuja, kananmunia, couscousta, tofusalaattia... Lisäksi ateriaan kuuluu pari tahnaa (esim. hummusta), leivät ja juomat. 

Vaikka arkisin tuntuu välillä että opiskelijalounaat ja varsinkin protskubistro tulee ulos korvista, alkaa sitä aina lomalla kuitekin kaivata. Niin kävi taas - joululomalla isko akuutti kaipuu Bryggeen. Ei auttanut muu kuin hakea itse kaupasta ainekset herkkua varten. Joulun jälkeen söin kotona pari viikkoa DIY-protskubistroa. Kerran tuo protskulautanen näytti tältä: 


Arki alkoi viime viikolla, mutta paluu todellisuuteen oli karu: protskubistron hintaa oli nostettu! Oi ei! Vaikka sisältöä oli vähän parannettu, ei hinnannousu silti ollut iloinen yllätys. Ihan periaatteesta jätin bistroni ostamatta. Onneksi olin lomalla opetellut itse tekemään protskulautaseni. Sitä näköjään saa syödä kotona tästä eteenpäin myös arkisin.

Protskulautasen sisältöä voi varioida loputtomasti. Eri määrillä ja ruoka-aineilla saa vaihtelua pienelläkin vaivalla. Esimerkiksi paprikahummus tuo jo ihan eri elämyksen kuin tavallinen hummus. Mukaan voi heittää myös vaikka paistettua tofua, nuudeleita, katkarapuja, erilaisia juustoja, mitä vain kasviksia, guacamolea, linssejä, couscousia, keitettyjä kananmunia, seitania... Mahdollisuudet ovat rajattomat. Seuraavassa perusohje kuvan lautaseen:

Protskulautanen 
salaattia, esim rucolaa
tomaatteja
avokadoa
raejuustoa
erilaisia papuja
aiolia
hummusta
salsakastiketta

Kasaa ainekset lautaselle. Syö tuoreena.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti