keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Merkkejä

Syksyn tunnistaa monista merkeistä. Villapaidoista, pölyttyvästä tuulettimesta, teemukeista tiskipöydällä ja jäätyneistä korvista työmatkalla. Luennoista, tähtitaivaasta ja autioista rantakaduista. Sen näkee myös keittiössä. Tietyt ruoat on aina tauolla kesällä ja tiettyjä tekee mieli aina syksyllä. Pitkästä aikaa haaveilen makaronilaatikosta. Ja sämpylöiden leipomisesta. Niiden paistamista ei ole voinut edes ajatella kesän helteillä.

Yksi syksyn merkki on hunajapurkin löytyminen kaapin uumenista. Olin ihan unohtanut että omistan sellaistakin, mutta yhtäkkiä tuli viileiden tuulien mukana sellainen olo, että hunajaahan tässä nyt tarvitaan. Jotenkin hunaja sopii syksyn viileyteen ja kesähaikeuteen. Ja jotenkin kaikkien aikaisempien ajatuksieni vastaisesti se sopii wokkiin!


Hunajawokki

1 sipuli
2 porkkanaa
1/2 punaista paprikaa
1/2 vihreää paprikaa
250 g yrttitofua
3 rkl ruokaöljyä
3 rkl hunajaa
2 rkl soijakastiketta
nuudeleita

annosten päälle maun mukaan chilikastiketta

Siivuta sipuli puolirenkaiksi. Kuori ja suikaloi porkkana, suikaloi paprikat. Keitä nuudelit ja valuta ne lävikössä.

Kuumenna öljy (wok)pannussa ja kuullosta sipuleita. Lisää hunaja ja sekoittele, paista niin kauan että sipulit muuttuvat kuultaviksi. Murustele käsin tofu sipulien sekaan. Paista kunnes tofu alkaa aavistuksen ruskistua ja rapeutua.

Heitä pannulle porkkanat ja paista keskilämmöllä koko ajan sekoitellen. Kun porkkanat ovat hieman pehmenneet, lisää joukkoon paprikat ja soijakastike. Lisää tarvittaessa myös hunajaa. Paista yhä sekoitellen, kunnes kasvikset ovat hieman kypsyneitä mutta silti rapeahkoja. Kokeillen oppii.

Heitä keitetyt nuudelit wokkiin ja laita levy pois päältä. Sekoita vielä hetki ja nostele lautasille. Mausta maun mukaan chilikastikkeella. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti