sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Uusi uljas syksy

Kas vain, on saapunut se aika vuodesta kun voi tehdä sosekeittoja hyvällä omallatunnolla.
 
Kesä ei mielestäni ole keittojen ja muhennosten aika. Kesällä syödään tuoreita kasviksia mahdollisimman vähän käsiteltyinä, uusia perunoita, kalaa ja marjoja. Ajatuskin vaikkapa makaronilaatikosta heinäkuussa on jotenkin täysin absurdi. Kun kerran kerrankin kaikki kasvikset ovat hyviä ja halpoja, niin pitäisi olla hölmöläinen ollakseen nauttimatta niistä.
 
 Mutta kun syksy saapuu, saapuvat keittiöön tuhdit ruokalajit, pitkät haudutusajat ja mausteet. Viileämmät säät saavat kaipaamaan jotain lämmintä ja ravitsevaa, ja kesähetken kasvikset alkavat joutua juuresten ja muiden syyskasvisten syrjäyttämiksi. Siinä missä söin koko kesän tomaatteja, syön varmaan koko syksyn keittoja ja muhennoksia.
 
Syksyn ensimmäinen syysruoka oli kuitenkin tänä vuonna rajatapaus. Linssikeitto menisi auttamattomasti syysruokien kastiin, mutta tällä kertaa se sai annoksen kesää kun torilta irtosi litra herneitä mukaan. Tuoreista herkuista kun on nautittava vielä kun voi. Makeiden herneiden lisääminen mausteiseen muhennokseen mietitytti hetken, mutta se hetki meni nopeasti ohi - ja onneksi menikin. Tulos oli varsin onnistunut, pitkä haudutusaika pehmensi herneiden makua ja koostumusta sulattaen ne osaksi kokonaisuutta. (Lisäksi hauduttaminen teki keitosta muhennoksen...) Jäljelle jäi kuitenkin aavistus tuoreudesta - aivan kuin ulkoilmaan aavistus kesästä.   
 
 
Loppukesän linssimuhennos
 
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl vihreitä linssejä
5 dl vettä
1/2 tlk chilitomaattimurskaa
1 dl aurinkokuivattuja tomaattteja
 
2 rkl ketsuppia
suolaa
pippuria
2 dl herneitä (palkoineen 1 litra)
kourallinen persiljaa silputtuna
1 rkl sitruunamehua
 
Kuori ja pilko sipulit ja kypsennä niitä hetki pannulla. Kaada sekaan linssit, vesi ja tomaattimurska. Anna kiehua noin 10 minuuttia, ja pilko sillä aikaa aurinkokuivatut tomaatit pieniksi kuutioiksi. Heitä ne kattilaan ja jätä keitos hautumaan pienellä lämmöllä noin 20 minuutiksi.
 
Tarkkaile muhennosta sekoittelemalla sitä aika ajoin. Jos haluat siitä notkeampaa, lisää vettä. Lisää mausteet ja herneet, persilja ja sitruunamehu. Anna hautua vielä hetki ja tarkista maku. Tarjoa lämpimänä leivän kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti