sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Klassikko jo kiehuessaan




Tori oli taas jokaisen minulta saamansa rakkaudentunteen arvoinen. Erään kojun vasemmasta kulmasta bongasin niin makeita tomaatteja, että olisi ollut sääli ja synti jättää ne taakseni. Ihanan kurttuiset ja valtavat tomskut olivat kuin luotuja täytettyjen tomaattien pohjaksi, joten valikoin kolme kauneinta ja vaihdoin rahani niihin. 

Täytettyjen tomaattien täyte ei tullut niin selkeänä visiona kuin itse tomaattien käyttö. Ostin kuitenkin basilikaa, se on aina varma vaihtoehto, ja luotin siihen että kyllä kaapeista jotain kokoon saa. Kotona päädyinkin hyvin yksinkertaiseen mutta aivan killeriin komboon: tomaattia, basilikaa ja valkosipulia. Ei vaan voi mennä vikaan. Eikä mennyt.

Jokin juju näihinkin silti tuli. Koverrellessani tomaatteja en heittänytkään sisälmyksiä suoraan roskiin, vaan kippasin ne siemenineen päivineen kulhoon ja surautin sauvasekoittimella soosiksi. Tätä käytin täytteen pohjana; näin myös siihen tuli tomaattinen maku muiden tueksi. Ainakin itselläni nestettä tuli tomaattien sisälmyksistä niin paljon, ettei täyte muuta nestettä edes kaivannut. 


Klassiset täytetyt tomaatit

3 suurta tai viisi keskikokoista tomaattia
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä 
1 ruukku basilikaa
suolaa 
pippuria
1 1/2 dl couscousia
ruokaöljyä

Aloita leikkaamalla tomaateista hatut irti. Jos ne eivät tunnu seisovan vakaasti, voit leikata vaihtoehtoisesti pohjat irti. Laita kannet syrjään ja koverra varovasti sisälmykset erilliseen kulhoon. Laita koverretut tomaatit kansineen voideltuun uunivuokaan.

Surauta tomaattien sisälmykset soseeksi sauvasekoittimella. Kaada sose kattilaan ja kuumenna se kiehuvaksi. Pilko tällä välin sipulit hienoksi ja lisää sitten ne ja mausteet kattilaan. Keitä seosta pari minuuttia ja pilko sitten basilikat mukaan. Ota kattila levyltä ja lisää couscous. Sekoita hyvin ja anna turvota pari minuuttia. 

Kun couscous on seissyt hetken turpoamassa voit lusikoida täytteen tomaatteihin. Laita tomaatteihin kannet päälle ja voitele ne kauttaaltaan ruokaöljyllä. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 20 minuuttia. Nauti lämpiminä vaikkapa salaatin seurana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti