keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Kakkumaakari vahdissa

Olipa kerran juhlat.

Sain niihin postissa kutsun, johon oli käsi kirjoitettu päivämäärän kohdalle "kakkumaakarin on saavuttava paikalle paria päivää aikaisemmin leipomaan".

Koska tykkään näperrellä kaikenlaista, leipoa, ja varsinkin yhdistää nämä kaksi, olen ollut jo vuosia perheen (ja suvun) lähes virallinen kakkuleipuri. Jaan vinkkejä, suunnittelen juhlatarjottavia, leivon kakkuja juhliin ja luonnollisesti myös autan syömisessä. On mahtavaa päästä toteuttamaan itseään isompien projektien parissa opiskelijakokkailujen ohella. Tällä kertaa päivänsankarin toiveena oli jotain suklaista, joten parissa päivässä syntyi pari tälläistä... 


Suklaaunelmakakku

Kakkupohja
6 kananmunaa
2 1/4 dl sokeria
1 1/2 dl perunajauhoja
3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl kaakaojauhetta
2 1/4 tl leivinjauhetta

Täyte
6 liivatelehteä
300 g taloussuklaata
3/4 dl konjakkia tai appelsiinimehua
3 kananmunaa
3/4 dl sokeria
1 1/2 rasiaa maustamatonta tuorejuustoa

Kostutus
3 dl appelsiinimehua

Kuorrutus
150 g taloussuklaata
3 dl vispikermaa

Pinnalle
suklaalastuja

Valmista ensin pohja. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, eli jatka vatkaamista vielä puolet pisempään siitä kun ensimmäisen kerran meinaat lopettaa. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja leivinjauhe, ja siivilöi ne munasokerivaahtoon sekoittaen va-ro-vas-ti puuhaarukalla. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokan ja paista 175 asteessa keskitasolla noin 25 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla, ja kun kakku on kypsä, kumoa se ja anna jäähtyä.

Kuorrutusta aloittaessa laita liivatelehdet noin 10 minuutiksi kulhoon kylmään veteen. Sulata suklaa mikrossa välillä sekoittaen. Liuota vedestä puristetut liivatelehdet konjakkiin tai appelsiinimehuun. Seuraavaksi vatkaa kerma vaahdoksi.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan, (Kakun voi myös koota ilman kananmunia, jos pelkään kuollaksesi salmonellaa. Uskon kuitenkin kananmunien tuovan siihen kiva kuohkeutta.) ja vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi. Vatkaa sitten keltuaiset ja sokeri kevyesti ja sekoita mukaan tuorejuusto. Lisää tähän seokseen liivateliemi ja sulatettu suklaa. Lopuksi kääntele joukkoon kermavaahto ja vatkatut valkuaiset. Täytteestä tulee ihanan silkkistä ja kuohkeaa.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen yhtä suureen osaan ja vuoraa kakkupohjan reunat leivinpaperilla. Laita päällikerros vuoan pohjalle, kostuta se appelsiinimehulla ja levitä sille puolet täytteestä. Laita seuraavaksi keskilevy, kostuta, levitä loput täytteet ja sitten vielä pohjalevy ja sen kostutus. Kakku kasataan vuokaan siksi, ettei se lösähtäisi kaikessa kuohkeudessaan, vaan hyytyisi kauniiksi ja korkeaksi.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli. Seuraavana päivänä vatkaa kuorrutuksen kerma ja sulata suklaa. Suklaan jäähdyttyä sekoita se kerman sekaan. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja levitä herkkukuorrutus sen päälle.

Pinnan suklaalastut antavat kakulle viimeisen silauksen. Näyttävät hienoilta ja ovat mukavan helppoja tehdä. Ohjeen niihin sain kerran kaveriltani Jamieltä. Seuraavassa siis pätkä Jamie Oliverin suklaajaksoa, jonka olen katsonut ainakin kolmesti telkkarista. Luoja tietää mitä tapahtuu nyt, kun tajusin että se näkee netistäkin... Mutta siis, kikka suklaalastujen sheivailuun alkaa about kohdasta 3:50.


Et voilá, kakku on valmis! Eikun sut makeaksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti