lauantai 12. lokakuuta 2013

Unelma uunijuureksista

Jo monta viikkoa on ollut päällä kamala ruokablokki. Käyn arkisin syömässä opiskelijaruokaloissa ja iltaisin mutustelen leipää. Koskaan ei tule kokattua, ja viikonloppuisin iskeekin hämmennys - mistä ruokaa? Kyselen tutuilta ja siskoilta ihmeissäni, että mitä sitä ihmiset tapaavat syödä? Tuntuu että ruoanlaittotaidot ja ideat ovat kadonneet johonkin mustaan aukkoon. 

Nyt kuitenkin näkyy pilkahdus valoa tunnelissa. Löysin koko kesän syksyä odottaneen uunijuuresreseptin, kokkailin sitä ja onnistuin niin hyvin että taidan syödä tätä koko syksyn. Tässä nimittäin tiivistyy monta hyväksi havaittua elementtiä - uunissa valmistus eli se on helppoa, juurekset eli terveellistä ja ekologista, ja sairaan hyvä maku. Lisäksi ruoka on tosi muunneltavaa - juureksia voi vaihdella mieltymysten mukaan ja makua painottaa mausteilla vaikka tulisempaan suuntaan. Proteiinipitoisempaa tästä saisi esimerkiksi papuja lisäämällä. 

Reseptin alkuperä on Hesarin ohjeessa, jota hieman muokkailin. Uhkarohkeana heitin sekaan punajuurta, vaikka en edes tykkää siitä. Ja pannun sijaan hauduttelin juurekset kypsiksi uunissa. En tiedä millaista ruokaa alkuperäisellä ohjeella saa, mutta ainakin näillä muutoksilla juureksista tuli ihan mielettömän hyviä. Pitkä haudutus pehmentää kasvikset ja mausteet suloisen pehmeiksi ja maukkaiksi, ja maut sekoittuvat uunissa yhdeksi suureksi ihanuudeksi. Punajuurikaan ei erottunut, eikä siideri maistunut mitenkään läpi. Syysruokaa jos mikä.  



Uunijuurekset siiderissä

1 sipuli
(4) perunaa
(4) porkkanaa
(1) palsternakkaa
(3) punajuurta
2 rkl voita
2 rkl öljyä
2 dl kuivaa omenasiideriä (esim. Happy Joe)
3 rkl juoksevaa hunajaa
3 laakerinlehteä
2 tl timjamia
ripaus suolaa ja pippuria

Pilko sipuli, kuori ja pilko juurekset mieleisen kokoisiksi palasiksi. Kuumenna voi ja öljy pannulla ja kuullota sipulia ja juureksia hetki niin, että ne hieman pehmenevät ja ottavat väriä pintaan.

Voitele uunivuoka ja kaada vihannekset pannulta sinne. Lisää sekaan siideri ja mausteet ja sekoita sekaisin. Paista uunissa ensin 175 asteessa 1 tunti välillä sekoitellen. Laita sitten uuni pois päältä ja anna hautua jälkilämmöllä vielä tunti.

Tarjoile lämpimänä esimerkiksi kalan lisukkeena. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti