perjantai 25. lokakuuta 2013

Ne ruttuisemmat pullat

Gratiini on niitä vähemmän kuvauksellisia ruokia. Vaikka kuinka koettaisi asetella kaalinpaloja esteettisesti, ei kuvaa pelasta edes aiolisydän. (Uusin fiksaationi, Pirkka aioli. Hämmästyisitte jos tietäisitte mihin kaikkeen sitä voi laittaa.) Mutta toisaalta, tarvitseeko aina ollakaan niin filmaattista ruokaa. Oikeastaan olen sitä mieltä, että yleensä juuri ne kaikista sotkuisimmat mössöt ja ruttuisimmat pullat on kaikista herkullisimpia. Mitä pehmeämpää ja huolettomampaa, sitä turvallisempaa ja maistuvampaa. 

Tämäkin ruoka on tehty tosi löysin rantein ja spontaanisti. Kunhan muistin tykkääväni kaaleista ja syöneeni aikoinaan koulussa paljon linssigratiinia. Yksi plus kaksi on kaaligratiini, ja taas on parin päivän ruokapohdinnat ratkaistu. Gratiiniin kuuluu ehdottomasti kerma, vaikka en sitä juuri muuten ruoanlaitossa käytä. Juustokin sopisi, mutta tällä kertaa korvasin sen käyttämällä juustonmakuista kermaa. Mun mielestä gratiinin tulee olla pehmeää ja mössöistä, joten tätä ruokaa saa haudutella uunissa pitkään ja hartaasti. Oleellista on myös sekoitella vuokaa välillä, jotta nesteet eivät jää pohjalle ja päälikaalit kuivu koppuroiksi. 


Herkkukaaligratiini

2 parsakaalia
1 kukkakaali
2 dl vihreitä linssejä
4 dl Kolme juustoa - ruokakermaa
3 dl vettä
2 tl suolaa
ripaus pippuria

Jos käytät kuivattuja linssejä, anna niiden liota yön yli. Huuhtele linssit ja siirrä ne sivuun odottamaan. 

Lohko kaalit palasiksi, niin pieniksi kuin haluat ne syödä. Voitele uunivuoka. Heitä vuokaan kaalit, linssit, kerma, vesi ja mausteet. Sekoita kaikki sekaisin.

Paista uunissa ensin 1 tunti 175 asteessa. Sekoittele noin puolen tunnin välein. Laita sitten vuoan päälle kansi tai folio ja paista 150 asteessa vielä toinen tunti. 

Anna vetäytyä hetken ja nauti sitten pelkältään tai lisukkeiden kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti