keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Tattarin mysteerit

Kävipä niin että kuulin suuria kehuja tattarin tervellisyydestä ja mausta. On kuulemma kuitua ja proteiinia, magnesiumia ja vaikka mitä. Yksi kaveri ylisti tattariaamupuuronsa maasta taivaaseen ja toinen kertoi että se on suurta herkkua Virossa. Oli pakko kokeilla.

Ostin ison paketin tattarisuurimoita. Tein innoissani puuroa. Mikrossa se haisi ja näytti ällöttävältä. En luovuttanut. Nostin lautasen pöytään ja sekoittelin puuroa viileämmäksi. Tuoksu ällötti vieläkin. Maistoin ja totesin että juu ei maistu hyvälle. Siita puuroannoksesta sain ehkä kolmanneksen alas, loput piti heittää roskikseen. Tattaripuuro ei harvinaisen selvästi ollut mun juttu.

Kokeilin syödä myös kokonaisia keitettyjä tattarisuurimoita. Hain niitä vahingosta viisastuneena vain pienen pussin Punnitse&Säästästä. Tulos vaikutti aika samalta kuin puuro - jo keittäessä haju oli sama tuttu ja ällö. Tässä muodossa tattari meni kuitenkin alas, tosin se taitaa johtua siitä että hukutin sen lautasella pippurikastikkeeseen. En tiedä lasketaanko tätä siis maistamiseksi.


Nyt kotona onkin sitten paketillinen puurohiutaleita, joista tehtyä puuroa inhoan. Olenkin viettänyt sämpyläviikkoja ja tehnyt monta kertaa kuussa sämppytaikinan, johon olen heittänyt reippaasti tattarihiutaleita. Ja oi ihmettä: taikinassa tattarista tulekin ihan sairaan hyvää! Jotekin hiutaleet pääsevät leivässä täysin oikeuksiinsa - maku on tosi mieto, lähes huomaamaton, ja sämpylöiden koostumuksesta tulee tavallista mehevämpi. (Lisäksi ällö haju jää pois kokonaan.) 

Tattarisämpylät ovatkin yllättäen nousseet ihan suosikikseni, mietin tässä jopa että pitäisikö ostaa lisää hiutaleita kun ensimmäinen paketti alkaa loppua. Tällä kertaa leipomiini sämpylöihin lisäsin myös nokkosta, jonka sesonkin on nyt ja joka on mahtava lisä melkein mihin tahansa ruokaan. Nokkonen on myös aasinsilta heppakuvaan - jotenkin mun ja kamun villiyrttiretket aina jossain kohtaa ajautuu siihen että ihaillaan Halisten heppoja ja yritetään puhua niille. 


Tattarinokkossämpylät

5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl sokeria tai hunajaa
4 dl vehnäjauhoja tai sämpyläjauhoja

2 tl suolaa
2 dl tattarihiutaleita
1 dl ryöpättyä ja pilkottua nokkosta
n.6-7 dl vehnäjauhoja tai sämpyläjauhoja
4 rkl öljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita puuhaarukalla mukaan sokeri/hunaja ja jauhot. Siirrä lämpimään paikkaan, esimerkiksi vesihauteeseen, nousemaan vartiksi. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Lisää turvonneeseen ja kuplivaan taikinaan suola ja tattarihiutaleet sekä nokkonen. Sekoita voimakkaasti puuhaarukalla. Lisää vähitellen jauhoja ja sekoita voimakkaasti puuhaarukalla ja tarvittaessa kädellä. Kun lähes kaikki jauhot on lisätty, sekoita mukaan öljy. Lisää tarvittaessa jauhoja, jos taikina tuntuu liian löysältä.

Kostuta kädet vesialtaassa ja nostele löysää taikinaa pellille hieman palloiksi pyöritellen. Tästä taikinasta saa noin 30 sämpylää, koosta riippuen tietenkin. Nosta sämpylät pellille vasta juuri ennen uuniin nostamista, sillä pehmeä taikina leviää muuten helposti. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 10-15 minuuttia ja nosta pelliltä jäähtymään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti