torstai 9. huhtikuuta 2015

Asioita joita rakastan

Se tavallinen tarina. Tyttö kuulee kehuja kirjasta, törmää siihen kirjastossa, lainaa, lukee ja rakastuu. Niin käy aina uudestaan ja uudestaan, ja niin kävi nytkin.

Mia Kankimäen Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin on siunattu loistavalla nimellä. Se pistää silmään, tarttuu korvaan ja kiertää kaveripiirissä suusta suuhun. Nimi kiehtoo ja saa ajattelemaan - mitä ovat ne asiat, jotka saavat sydämen hakkaamaan?

Ihan suoraan näistä asioista kirja ei kuitenkaan kerro. Se kertoo jostain vielä kiinnostavammasta. Kankimäki kirjoittaa omasta elämästään, siitä miten hän piti vapaavuoden työstään ja lähti suin päin Japaniin tutkimaan lempikirjailijansa Sei Shōnagonin tarinaa. Hän matkustaa täysin vieraaseen maahan osaamatta kieltä tai omaamatta tarkkaa tutkimussuunnitelmaa tutkiakseen 1000-luvun alun kirjailijatarta, josta ei tiedetä juuri mitään. Kasassa on todellakin ainekset seikkailuun.

Seikkailuksi ei teosta voi kuitenkaan kutsua, vaan enemmänkin tutkimusmatkaksi Japanin kulttuuriin ja nykyaikaiseen elämään. Ummikkona ja omaa epävarmuuttaan ja intoaan rehellisesti kuvaamalla Kankimäki avaa ainutlaatuisen kuvan uuteen kulttuuriin, niin sen hyviin kuin huonoihin puoliin. Hän kertoo miten hikoili Japanin elokuisissa helteissä, miten hurmaantui kabukiteatterista, miten asunnon keittiössä kulkee torakoita ja miten Kioto täyttyy vaaleanpunaisista pilvistä hanamin eli kirsikankukkien kukinnan aikaan. Nykyajan kanssa rinnakkain kulkee koko ajan Sein aika, Heian-kausi tuhat vuotta sitten. Kankimäki vertaa omaa aikaansa historiaan, kertoo ja kuvittelee miten asiat olivat silloin ja yrittää luoda kuvan ihailemansa kirjailijan elämästä omien kokemustensa avulla. 


Rehellinen kirjoitustyyli ja omien kokemusten rohkea esiintuominen tuovat kirjan lähemmäs lukijaa kuin moni muu matkakertomus. Kankimäen teos on ihana sukellus Japanin kulttuuriin ja kiehtovaan menneisyyteen, ylistys elämän pienille iloille ja niiden huomaamiselle, kannustus tuntemattomaan hyppäämiselle sekä kaiken lisäksi ihana lukukokemus. 

Mielestäni kirjat ovat parhaimmillaan silloin, kun ne vievät aivan uuteen paikkaan ja avaavat silmät näkemään maailman vähän tarkemmin ja kauniimmin. Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin tekee juuri näin. Japani ja sen kulttuuri aukenivat niin kiehtovalla ja kauniilla tavalla, että Kioto hyppäsi suoraan haavematkakohteiden listalle. (Heti siihen Istanbulin, Marokon ja Islannin perään.) Kirja herätti halun elää, tuntea ja matkustaa, nähdä kaikki ja repäistä itsensä irti siitä mikä pelottaa. Kankimäki teki niin, ja sen nyt näkee mitä hienoa siitä seurasi. 

Ja niin, asioita joita rakastan:
-meri
-klassinen musiikki yllättäen livenä
-kirjakaupojen englanninkieliset osastot
-auringonlaskut
-keitetyt kananmunat
-lukeminen
-väreittäin järjestetyt kirjahyllyt
-Pinterest
-kuntonyrkkeily
-valo

1 kommentti:

  1. Kuulostaa hyvältä kirjalta, pitääpä metsästää käsiini, kun ensi kerran olen kotimaassa. :)

    VastaaPoista