keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Minä syön briossin ja kuiskaan...

Aamupalojen ehdoton kuningatar on briossi. Suolaisenmakea pullainen leivonnainen, jossa on sisällä pinjansiemeniä ja suklaata. Sopivan iso nälkäiselle ja pieni ja herkullinen kylläiselle. Sen verran monimutkainen ja erilainen, ettei sitä tule leivottua kuukausittain, mutta kuitenkin niin simppeli, että sen halutessaan tekaisee nopeasti.
 
Ja silti. Briossi on minulle mysteeri.
 
Tietämykseni rajoittuu yhteen vuosikaudet omistamaani reseptiin ja Scandinavian Music Groupin kappaleeseen Casablanca. "Minä syön briossin ja kuiskaan: Casablancan loppuratkaisu on fiasko!" siinä lauletaan. Mistä olen reseptin kopionut ja miksi, sitä en muista. Miksi briossi liittyy Casablancaan, sitä en tiedä. (Vaikka laulu onkin edesauttanut sitä, että olen aikoinani katsonut Casablancan.) Onko briossissa aina täytettä? Onko se tarkoitettu aina aamupalalle? Onko se alkujaan ranskalainen? Jaotellaanko se suolaisiin vai makeisiin leivonnaisiin? Paistetaanko se aina vuoassa?
 
???
 
Koska haluan saada vastaukset näin tärkeään asiaan jostain muualta kuin Wikipediasta (jossa ei edes ollut suomenkielistä sivua briossille) jääköön aihe tällä erää mysteeriksi. Onneksi se on maukas sellaisenakin.
 
 

Pikkubriossit

9 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
100 g voita
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 1/2 dl vettä
7 g kuivahiivaa
1 kananmuna

100 g suklaamursketta
1 dl pinjansiemeniä
voiteluun
1 kananmuna

Sekoita kulhossa jauhot, kuivahiiva ja suola. Nypi voi sekaan sormin niin, että taikinasta tulee kauttaaltaan murumaista. Sekoita mukaan sokerit ja tee keskelle syvennys.

Sekoita toisessa kulhossa vesi ja kananmuna. Kaada seos taikinassa olevaan syvennykseeen ja sekoita nesteet pikkuhiljaa kuiviin aineisiin. Tähän kannattaa käyttää sähkövatkaimen taikinakoukkuja, mutta esim. puuhaarukallakin homma hoituu. Vaivaa taikinaa pienellä nopeudella noin 5 minuuttia. Tavoitteena on pehmeä, kiiltävä ja joustava taikina. Jos taikinaa on vaikea käsitellä ja se tarttuu kiinni, lisää jauhoja lusikallinen kerrallaan. Jos et käytä taikinakoukkuja, vaivaa taikinaa pöydällä noin 10 minuuttia.

Siirrä sitten taikina kohoamaan - lämpimässä paikassa tähän kuluu 1 1/2 tuntia, jääkaapissa kohotusta voi jatkaa yön yli.

Kohotuksen jälkeen kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja levitä se taputellen isoksi neliöksi.
Ripottele päälle kolmasosa suklaasta ja pinjansiemenistä. Rullaa sitten taikina kasaan ja taputtele siitä uusi neliö. Toista niin, että kaikki täytteen on ripoteltu tasaisesti sisään. Pyörittele taikinasta tanko. Leikkaa se 12 palaan. Pyörittele kappaleista pallot ja asettele ne muffinivuokiin. Anna nousta tunnin ajan.

Voitele briossit kananmunalla ja paista niitä 200 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita ja kohonneita. Anna jäähtyä ja tarjoile lämpiminä.


1 kommentti:

  1. Mäkään en oo ikinä ottanu selvää mikä se briossi oikeen on, vaikka sitä usein olekin pohtinut. Oon ajatellu, että se on vähän sellanen croissantin tapainen, mutta ilmeisesti ei. Hyvä että selvisi nyt tämäkin! :)

    VastaaPoista