maanantai 5. elokuuta 2013

Kävin metsällä

Jankutettuani asiasta äidille ja muille kuuntelijaparoille kuukausikaupalla ostin kesäkuun lopulla kaupasta villiyrttikirjan. Villiyrttikeittokirja esittelee kymmenittäin Suomen luonnossa kasvavia kasveja ja niiden käyttöä ruoanlaitossa. En meinannut pysyä nahoissani, kun ensimmäistä kertaa luin sitä. Eka esitelty kasvi oli vesiheinä, sitten tuli voikukka, ketunleipä, siankärsämö, koiranputki... Kaikki lapsuuden peruskaurat onkin syötäviä! Kuin siistii!

Keräilyharrastus on alkanutkin noista itselle tutuista kasveista. Pikkuhiljaa huomaa, kuinka luonnossa kulkiessa alkaa tunnistaa muitakin kasveja ja valikoima laajenee. Samalla löytää lähiympäristöstä ihan uusia kulmia, hylättyjä puistoja ja tientakusia jotka kasvit ovaat vallanneet. Loistoharrastus! 

Ja onhan se nyt loistavaa, että halutessaan ravintoarvoa ruokaan ei tarvitse ostaa kaupasta sitä parin euron yrttiruukkua vaan voi mennä poimimaan ulkoa vuohenputkea ja käyttää sitä persiljana soijapiiraissa. Tai napata siankärsämöä lisäksi tofupyöryköihin. Yksi kaveri nimesi mun villiyrttihommat muinaisten taikayrttien keräilyksi. Vähän sellaistahan se on, niin ihmeelliseltä tuntuu että voin vaan poimia maasta asioita jotka tekee ruoasta terveellisempää ja parempaa. 


Basilikaspaghettia ja siankärsämö-tofupyöryköitä

sopivasti spaghettia
suolaa
kolme isoa kourallista basilikanlehtiä
2 valkosipulinkynttä
3 rkl ruokaöljyä

tofupyörykät:
250 g hampputofua
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl korppujauhoja
suolaa ja pippuria
pieni kourallinen siankärsämönlehtiä
öljyä paistamiseen

Keitä spaghetti suolatussa vedessä. Sen kiehuessa hienonna valkosipuli aivan hienoksi ja suikaloi basilikanlehdet. Valuta spaghetti. Kuumenna öljy paistinpannulla ja heitä valkosipuli ja basilikat kuumalle pannulle. Freesaile hetki ja lisää sitten valutettu pasta. Sekoita hyvin ja nosta levyltä.

Murenna tofu kulhoon ja pilko sipulit pieneksi hakkeeksi. Sekoita tofu ja sipulit sauvasekoittimella. Lisää jauhot ja mausteet. Pese siankärsämöt ja silppua ne pieneksi. Sekoita nekin taikinaan.

Pyörittele taikina palloiksi ja paista runsaassa öljyssä (tofu imee öljyä). Valuta talouspaperinpalan päällä ja tarjoile lämpiminä.

Kasaa lautaselle pyöryköitä ja spaghettia, nauti lämpimänä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti