keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Un unputdownable family saga

Kesällä mun ainoana tavoitteena on lukea ne kirjat, joita oon talven aikana ostanut ja joihin ei ole ehtinyt kevään kiireissä syventyä. Yksi niistä oli tämä loistopokkari. Rakastan lukea historiallisia teoksia, elämäkertoja ja proosaa. Tämä oli täyttä totta, mutta olisi ihan hyvin voinut olla keksittykin. 

Mary S. Lovellin The Churchills kertoo Churchillin suvun vaiheista keskittyen vahvasti sen kuuluisimman vesan, Winston Churchillin tarinaan. Saattaa kuulostaa kuivalta, mutta on kaikkea muuta! Brittiaatelisto on nähtävästi pesäpaikka kaiken maailman skandaaleille, ja monen sukupolven kuluessa niitä mahtuu yhteen sukuun to-del-la paljon. Tylsistymisen sijaan haastetta toikin seurata, kuka milloinkin riiteli kenen kanssa, kenen eroa nyt puidaan ja missä loistolukaalissanyt oleillaan. Kaikesta tekee astetta mielenkiintoisemman koko ajan mukana kulkeva ajankuva, joka varsinkin politiikan kautta limittyy olennaisesti suvun elämään. On todella herkullista päästä kurkistamaan esimerkiksi toiseen maailmansotaan itse Churchillin kautta. Lisäksi tykkäsin valtavasti oppia lisää naisista näiden suurmiesten takana. Churchillin Clementinestä tuli ehdoton suosikkini! 

Tällaista kirjaa lukiessa samalla uppoutuu toiseen maailmaan ja näkee omansa terävämmin. Parempaa kesäkirjaa en voisi kuvitella.  



Lovell on kijrittanut muitakin loistoteoksia 1900-luvun alun huomattavista briteistä. Kannattaa tutustua ainakin Mitfordin tyttöihin. Siinä kerrotaan Mitfordin perheestä, jonka viidestä tyttärestä yhdestä tuli kommunisti, toisesta kirjailija, kolmannesta herttuatar, neljännestä Hitlerin ystävä ja viidennestä radikaali oikeistolainen. Kuudes asui rauhaksiin maaseudulla. Historia on täynnä mielettömiä tarinoita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti