keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Vaputon vappu

Loma alkoi. Perjantaina palautin esseet, lauantaina nukuin. Ulkona vihmoi tuuli ja sade, takkia vasten ropisi jäärakeet. Sisällä kuljin villahousuissa, unisin silmin keitin teetä ja katsoin jakson sitä, toisen tätä tv-sarjaa. Illalla kävelin puistossa, seisoin puron ylittävällä sillalla ja mietin miten toisaalla on nyt juhlat parhaimmillaan. Østerådalen oli hiljainen ja kylmä, ja jossain raikuva riemu tuntui ajatuksena kovin kaukaiselta. 


Mutta sitten aukesi sunnuntaiaamu ja aurinko helotti kirkkaana taivaalla. Kävelin takki auki keskustaan ja ostin munkinkaipuussani kesän ensimmäisen jäätelön. Paradis on paras ja ainoa jäätelökioski täällä - vähän kuin pieni Minetti. Herkkua.Tanskassa ei juuri vappua vietetä - internetin mukaan jonkin verran, mutta käytännössä en kyllä huomannut sitäkään - mutta kaupungilla oli silti vilinää. Aurinkoinen sää oli houkutellut ihmiset terasseille, paistattamaan kasvoja auringossa ja hortoilemaan keskustan kaduilla. Vuonon rannalla penkit olivat täynnä, rantakadulta ongittiin kiiltäviä kaloja ja koripallokentällä juostiin. Nähtävästi jonkinlainen pihakirppiskin oli ollut rannassa, mutta olin niin myöhään liikkeellä että jäljellä oli vain yksi rekillinen vaatteita. Istuin vuonon rannan rappusilla, nyökkäilin vanhan herrasmiehen kanssa että ja, det er en dejlig dag, ja det er - kyllä, ihana päivä, niin on. Ja niin oli. 
(Vaikka täytyy myöntää - vaikka Suomessa en ole juuri vapusta välittänytkään, niin kyllä silti mieli vähän kaipasi Taidemusoenmäelle lakkia päähän painamaan. Vappu, ihana keväthulluus, ehkä sen tajuaa vasta kun näkee sen kauempaa.)

1 kommentti:

  1. Jännää, en tiennytkään, ettei vappu ole levinnyt Tanskaan asti - mutta eikö sitä kuitenkin vietetä ihan Ruotsissakin? :D Vappu on yksi suosikkijuhlistani ja tuntuisi tosi oudolta olla varsinaisesti viettämättä sitä.

    VastaaPoista