lauantai 15. helmikuuta 2014

Sunnuntairuokaa koko viikoksi

On aina vähän fataalia selailla reseptikansiota, johon suurin osa ohjeista on kerääntynyt niinä vuosina kun vielä asui kotona ja joku muu maksoi ruokaostokset. Sen lisäksi, että suklaakakkuja löytyy kuukauden jokaiselle päivälle erilaisia, on myös pääruokaosio astetta houkuttavampi. Ja astetta sopimattomampi opiskelijan kukkarolle.

Välillä kansion välistä pomppaa joku ohje, joka jää houkuttelemaan moneksi viikoksi. Vuosien takaiset makumuistot palaavat mieleen ja sitä alkaa luonnostelemaan tavallista pidempää kauppalistaa. Ja toisaalta, mitäpä vikaa siinä edes on? Jos syö suurimman osan ajasta linssejä ja raejuustoa, voi kyllä hyvällä omallatunnolla ajoittain herkutella vaikkapa tagliatellegratiinilla.

Juuri tagliatellegratiini alkoi pyörimään mielessä viime tammikuussa. Ja kun se mieleen nousi, ei se sieltä lähtenyt, ei ennen kuin kannoin kaupasta kalat ja juustot ja ryhdyin tuumasta toimeen. Gratiinia tulee kerralla aika iso vuoallinen (ainakin yksinasujalle), mutta se on niin maukasta ja itsessään toimivaa, että sitä syö mielellään vaikka koko viikon. Herkullisuudessaan ja valmisteluissaan tagliatelelgratiini on ehdottomasti sunnuntairuokaa. Suuri vuoka tuokin ihanasti palan viikonloppua arjen keskelle.


Kirjolohi-tagliatellegratiini

300 g marinoituja kirjolohisuikaleita
200 g purjoa
300 g tagliatellepastaa
75 g margariinia
1 dl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
mustapippurirouhetta
1/2 tl suolaa
2 rkl sitruunan (tai limen) mehua
1 rkl tilliä
2 dl emmental-mozzarellajuustoraastetta

Halkaise ja pese purjo huolellisesti. Suikaloi purjo pitkittäin ohuiksi, koko purjon pituisiksi suiroiksi. Pane tagliatelle kiehumaan pakkauksen ohjeiden mukaan. Lisää pastan sekaan purjosuikaleet ja keitä pasta kypsäksi. Siivilöi ja huuhtele. 

Sulata kastiketta varten rasva kattilassa, ja sekoita sekaan vehnäjauhot. Lisää maito vähitellen sekoittaen koko ajan huolellisesti. Kun seoa alkaa saeta, lisää loppu maito ja mausteet. Keitä pari minuuttia. Nosta sitten kastike pois levyltä ja sekoita joukkoon juustoraaste.

Voitele laakea uunivuoka. Kaada pohjalle puolet pastaseoksesta, levitä päälle kirjolohisuikaleet ja puolet kastikkeesta. Levitä loput pastasta ja kaada loput kastikkeesta päälle. Tarkista, että kastike leviää hyvin peittäen kaiken pastan. Paista 200 asteisessa uunissa 1/2 h. Anna vetäytyä puoli tuntia ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti