sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Suomi-Argentiina-Suomi

Ruokakulttuurissa kuuminta hottia on ollut viime aikoina katuruoka. Hampparit, hodarit, wokit ja muu nopea ja maukas ovat täyttäneet ruokalehdet ja blogit, kun street food ja fine dining ovat sekoittuneet sopivan kiehtovaksi sekametelisopaksi. 

Itse pääsin osaksi villitystä, kun sain ystävältäni Venlalta kandilahjaksi Lonely Planetin teoksen The World's Best Street Food: Where to find it & how to make it. Kirja antaa sopivan perusteellisen katsauksen maailman eri kolkkien katukeittiöihin esitellen aina ruoan, sen alkuperän ja variaatiot ja antaen tietenkin reseptin kokeiltavaksi. Sen avulla pääsee kiehtovasti tutustumaan sekä itse ruokiin että kulttuuriin niiden takana. 

Oikeastaan kaikki kirjan reseptit vaikuttavat herkullisilta ja kokeilun arvoisilta - oikeastaan jo katuruoaksi määrittely takaa sen. Jos jossain maassa ruoka on niin suosittua, että ihmisjoukot ostavat sitä kadulta, ei se tuskin ole pahaa. Kaikki reseptit ovat siis tavallaan varmasti suuren yleisön kannattamia. 

Ensimmäisenä tästä kirjasta päädyin vaikean valinnan jälkeen testaamaan Argentiinalaista choripánia, eräänlaista hot dogia. Choripán on on chorizolla ja mausteisella chimichurrilla täytetty leipä, jota Argentiinassa syödään erityisesti futismatseissa ja grilli-iltamissa perheiden kesken. Herkku on ehdottomasti suosionsa arvoinen - lämmin makkara, mausteinen ja valkosipulinen kastike ja pehmeä leipä muodostavat tajuttoman hyvän makuelämyksen, jonka täydentää sormin syömisen ihana rustiikkisuus ja sotkuisuus. Hyvää, helppoa ja, no, hyvää!


Kasvis-choripán

1 patonki tai 4 hot dog -sämpylää

chimichurri: 
nippu persiljaa
3 valkosipulinkynttä
1/2 dl oliiviöljyä
1 tomaatti
1/2 sipuli
2 rkl balsamicoa tai punaviinietikkaa
ripaus kuivattuja chilihiutaleita
1 limen mehu
suolaa
pippuria


Paista jäiset chorizot pannulla. Kääntele paistamisen aikana, niin että pinta saa väriä joka puolelta. Makkaroiden paistuessa pilko persilja, valkosipulinkynnet, tomaatti ja sipuli. (Jos et halua choripáneista liian voimakkaan makuisia, kypsennä sipulisilppua noin minuutti mikrossa asetettuna lautaselle vesitilkan kanssa.) Sekoita kaikki chimichurrin ainekset keskenään kulhossa. 

Makkaroiden ollessa kypsiä nosta ne hellalta. Jaa patonki neljään osaan ja viillä osat pitkittäin puoliksi halki niin, että saat leivistä hot dog -taskut. Jaa chimichurri leiville ja aseta leipien chorizot sisään. Nauti tuoreena! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti